Megújulhat a Czóbel-kúria páratlan értékű kertje PDF Nyomtatás E-mail
FacebookTwitterIWIWSatartlapGoogle bookmarkJP-Bookmark
2013. április 07. vasárnap, 11:03

 

Anarcs Község Önkormányzata pályázatot nyújtott be a KEOP-3.1.2/09-11 pályázati kiírásra „Az anarcsi Czóbel-kúria történeti kertjének megőrzése és helyreállítása” címmel. Amennyiben a pályázat kedvező elbírálásban részesül, közel 200 millió Ft-os, 100%-os támogatással valósulhat meg a park megújítása.

Az anarcsi Czóbel-kúria történeti kertjének megőrzése és helyreállítása c. projekt előkészítése már 2009-ben megkezdődött és a 2011-ben a módosított KEOP 7.3.1.3/09-11 kódszámú pályázati kiírás megjelenését követően gyorsult fel. Első lépésben a projektgazda önkormányzat megbízásából Ecsedy Anna művészettörténész, okl. tájépítész mérnök és Alföldy Gábor okl. tájépítész mérnök, kerttörténész, műemlékvédelmi szakmérnök elkészítette a park kerttörténeti tudományos dokumentációját és helyreállítási javaslatát. 

A tudományos dokumentáció eredményeire és megállapításaira, helyreállítási javaslataira alapozva a Mundus Viridis Kft. Lipcsei Ágnes tervező vezetésével elkészítette a kert helyreállításának kertépítészeti tanulmánytervét, és eközben a Megakom Kft. elkészítette az előkészítési pályázat benyújtásához szükséges Előzetes Megvalósíthatósági Tanulmányt. A projektgazda már 2007 óta vízjogi engedélyes tervvel rendelkezik a tó és a csatorna rekonstrukciójára vonatkozóan.
Az első fordulós pályázat sikerét követően kidolgozásra kerültek a második fordulós pályázat benyújtásához szükséges szakmai dokumentumok, a kertépítészeti engedélyezési terv, a Részletes Megvalósíthatósági Tanulmány, majd 2013 márciusában benyújtásra került a pályázat is. A pályázat közvetlen célja a Czóbel-kúria védett történeti kertjének történeti, kertépítészeti, kertművészeti és tájökológiai értékeinek helyreállítása, megőrzése, rekonstrukciója, továbbá a közönségnek való bemutatása.
A beruházás a település és a kistérség környezeti fenntartását hivatott javítani, a történeti kert értékes növényállományának felújítására és megőrzésére kerül sor. A projektnek köszönhetően a park visszanyeri egykori pompáját, és újra elérhetővé válik az odalátogatók számára.

czobel kuria 2

 

A beruházás az alábbi elemekből tevődik össze:

– Meglévő, zavaró építmények elbontása, adott esetben rekonstrukcióra történő előkészítése;
– Kertrégészeti kutatások lefolytatása;
– Lőszermentesítés;
– Ifjító-tisztító munkálatok (értékes dendrológiai állomány állagmegóvását, egészségmegóvását célzó munkálatok), faállomány szakszerű megújítása, kezelése;
– Az egykori kerttörténeti stílust megidéző és alátámasztó sétány-hálózat és kerti építmények rekonstrukciója;
– Csatorna és tó rekonstrukciója;
– Öntözőhálózat kiépítése;
– Zöldfelületek előkészítése, növénytelepítés, talajerő utánpótlás, gyepesítés és egyéb kiegészítő
munkálatok.

A projekt előkészítésben résztvevők szoros együttműködésben, aktív párbeszédet folytatva készítették el a szükséges dokumentációkat. A park rekonstrukciójának tervezése során az Önkormányzat a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal – a későbbi fázisban az engedélyező hatóság – hozzájárulását, valamint a Hortobágyi Nemzeti Park támogatását is megszerezte a projekt előkészítéséhez és megvalósításához.
A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Regionális Fejlesztési Alap társfinanszírozásával valósul meg.

<<Képek a kúriáról>>

 

Az ebtartás szabályai

images

 

ELOLVASOM!

banner-270

e-ugyintezes

Ma 2019. szeptember 22., vasárnap, Móric napja van. Holnap Tekla és Líviusz napja lesz!

Községünk jeles épületei

Anarcsi Hirmondó

anarcsi hirmondo 2013 12