Magyar Falu Program

20200116 - 2. Czóbel Napok képes beszámoló

20200116 - 2. Czóbel Napok képes beszámoló

A Magyar Falu Program MFP-NHI/2019-3004165740 számú A nemzeti és helyi identitástudat erősítése című pályázat keretében a Czóbel Napok kezdő rendezvényeire került sor községünkben.

2020. január 16-án a Czóbel-kúriában megnyitottuk a Régi fotó, kézimunka, festmény kiállítást. A régi fotókat a község lakói adták kölcsön számunka, melyeket digitalizáltunk. Ezeken a régi fényképeken megelevenedik a múlt; családi, katonai és sportesemények, ünnepi alkalmak, óvodai és iskolai pillanatok, vallásos események, a község épületei.

A kézimunkákat a helyi lakosok hozták el a kiállítás idejére. Az otthon lapuló „kincsek” előkerültek a fiókok, polcok mélyéről, s igazán ámulatba ejtik a látogatókat. A kézimunka technikák sokaságát felvonultató kiállításon gobelin képek, keresztszemes, hímzett, fűzött, horgolt, szőtt, neccelt terítők, komakendők, kisterítők, szekrénycsíkok, kötények, párnák, falvédők sorakoznak. Szemet gyönyörködtetőek, érdemes megtekinteni valamennyit.
A kiállítás harmadik részét azok a festmények, grafikák képezik, melyeket az elmúlt években nálunk megrendezett nyári képzőművészeti alkotótáborokban résztvevő művészek ajándékoztak községünknek. Ezt az anyagot is először láthatja így egyben a nagyközönség.
A kiállítás megnyitóján Kertész Zoltán polgármester úr köszöntötte a vendégeket. Megköszönte a fotókat, kézimunkákat rendelkezésre bocsátó anarcsiaknak, hogy segítették a szép kiállítás megvalósulását. Elmondta, a pályázat egyik lényeges eleme értékeink megőrzése és megbecsülése. Kellemes nézelődést, nosztalgiázást kívánva a kiállítást megnyitotta.

Ezután Bíró Józsefné előadásában meghallgattuk Czóbel Minka Isten szava című versét.
Kertész Zoltánné a Czóbel Minka Baráti Kör titkára szólt arról a szellemi örökségről, melyet Czóbel Minka hagyott számunkra. Az értékek megőrzése, a múlt megőrzése és átörökítése a jövő számára egy-egy ilyen kiállítással elérhetővé válik, ezért is fontos ennek a programnak a megvalósulása – hangsúlyozta.
A zene is szerepet kapott a megnyitón, amikor is elhangzott a Őszikék Hagyományőrző Csoport előadásában a Czóbel Minka által írt Esik eső sűrű cseppje című nóta.
Eután a szépszámú közönség megtekintette kiállítást.
2020. január 17-én déli 12 órakor, Czóbel Minka 1947-ben bekövetkezett halálára emlékeztünk a költőnő sírjánál. A síremléken lévő harang kongására összesereglett megemlékezőkhöz Kertész Zoltánné szólt. A zúzmarával borított táj az 1947-es év hangulatát idézte, amikor is a kert csodaszép „köntösbe” öltözve búcsúzott idős, hűséges lakójától.

Ezután Diák Péter református lelkész és Monostory Marcell parochus megáldotta a költőnő síremlékét.
Az emlékezés koszorúit helyezte el Kertész Zoltán polgármester és Tarsoly Barna alpolgármester a község nevében.
Az óvoda és iskola részéről Pirigyi Anita és Varga Blanka 6. osztályos tanulók koszorúztak.
A Czóbel Minka Baráti Kör emlékező koszorúját Csépke Dóra és Kertész Zoltánné helyezték el.

„- Ami elpusztul ma, feltámadhat holnap-
Hogy ha szemem már a napot nem is látja,
A szép csendes alkonyt majd a hajnal váltja.
Újra felkél a nap a búzaföld felett-
Hisz örök az élet, örök a szeretet!”
Czóbel Minka: Örök élet

Kertész Zoltánné
képviselő

Képek:

Date

2020. január 16.

Tags

Magyar Falu Program, MFP - A nemzeti és helyi identitástudat erősítése