Czóbel-kúria felújított épületének ünnepélyes átadása PDF Nyomtatás E-mail
FacebookTwitterIWIWSatartlapGoogle bookmarkJP-Bookmark
2016. november 23. szerda, 21:22

Ünnepi beszéd:

Tisztelt Miniszter úr!
Tisztelt Kormánymegbízott úr!
Kedves Vendégeink!

Nagy tisztelettel köszöntök minden kedves megjelentet a Czóbel-kúria felújított épületének ünnepélyes átadásán.

Két éve a kastélypark átadási ünnepségén reményünket fogalmaztuk meg, hogy a kúriát is sikerül felújítani mielőtt az épület végleg az enyészeté lesz.
Hiába volt meg az akarat az önkormányzat részéről; a szakszerűen elkészített felújítási tervek, a jól elkészített pályázatok, nem sikerült támogatást nyernünk.

Dr. Seszták Miklós miniszter úr a kastélypark átadó ünnepi beszédében felajánlotta, hogy a kúria felújításához segítséget nyújt.
A szavakat tettek követték, Magyarország Kormánya 200 millió forint támogatást biztosított az épület felújítására. Reményeinken felüli gyorsasággal 2015 elején megindult a beruházás műszaki előkészítése.

Nagy tapasztalattal és szakmai hozzáértéssel rendelkező tervezők elkészítették a felújítási terveket, a megyei kormányhivatal örökségvédelmi építési osztálya által kiadott engedélyek után elkezdte a bontási munkákat a generál kivitelező.

A régi, 200 éves épület nagyon rossz műszaki állapota miatt hetente egyeztető tanácskozásokat tartottunk - tervezők, kivitelezők, műemléki és műszaki ellenőri feladatot ellátó mérnökök -, hogy az épület eredeti értékeit megóvjuk.
Sajnos az épületet az alapokig vissza kellet bontani, majd az alap megerősítése után az épületet újraépítettük.

A pontos előkészítői és kivitelezői munka eredménye, hogy a felújított épület méreteiben, formai kivitelezésében megegyezik a régivel.
Megmaradt eredeti állapotában az épület alapja, a keleti oldal pince része, a bejárati vasajtó kőkerete és a főbejárat feletti rozetta.

A Czóbel-kúria évtizedekig szolgálta Anarcs település lakosságát. Az 1980-as évek közepéig orvosi rendelő, orvosi szolgálati lakás, védőnői szolgálat és szociális bérlakás volt az épületben. 2000-ig könyvtárként működött.
A felújított kúriát ezután hagyományaink, értékeink bemutatására, a tudomány és a kultúra szolgálatába szeretnénk állítani.

A műemléki védelem alatt álló, felújított épületet a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Anarcs község Önkormányzata részére ingyenes vagyonkezelésbe adta.
Ez azt jelenti, hogy mi gondoskodunk az épület működtetéséről, fenntartásáról és a továbbiakban is teljes körűen használhatjuk. Élni kívánunk a kapott lehetőséggel, az épületben kialakításra kerülnek Czóbel Minka életútját és munkásságát bemutató emlékszobák. Helyet biztosítunk állandó és időszakos művészeti kiállításoknak. Az épület dísztermét ünnepségek, tudományos konferenciák, társadalmi események lebonyolítására kívánjuk hasznosítani.
A felújított kastélypark és a most felújításra került Czóbel-kúria turisztikai és kulturális feladatokat is ellát. Reményeink szerint a környező településekről és az ország távolabbi pontjairól érkező vendégek kellemes órákat fognak tölteni a gyönyörű környezetben.

Köszönetet szeretnék mondani minden közreműködőnek, aki segített abban, hogy ez az épület felújítása megvalósult, s a régi szépségében szolgálhatja az itt élőket.

Ünnepélyes átadás:

 

Az ebtartás szabályai

images

 

ELOLVASOM!

banner-270

e-ugyintezes

Ma 2019. szeptember 18., szerda, Diána napja van. Holnap Vilhelmina napja lesz!

Községünk jeles épületei

Anarcsi Hirmondó

anarcsi hirmondo 2013 12