Európai kultúra - testvériskolai kapcsolat kialakítása PDF Nyomtatás E-mail
FacebookTwitterIWIWSatartlapGoogle bookmarkJP-Bookmark
2015. szeptember 27. vasárnap, 13:15

SAJTÓKÖZLEMÉNY

TÁMOP-3.3.14.B-14/1-2014-0019

A tudás alapú érvényesülést és a szocializációt próbálta segíteni egy TÁMOP pályázat keretében Anarcson a Tornyospálcai Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola Czóbel Minka Tagintézménye, amely meghatározott célokat és lehetőségeket figyelembe véve egy szakmai értelemben több modulra épülő programot dolgozott ki, melynek révén a gyerekeknek egyszerre kínált és mutatott alternatívát, illetve menedéket az élet különböző helyzeteinek feldolgozásához.

A 2014 szeptemberében indult pályázat céljai között szerepelt a viselkedési módok kialakítása társas és közösségi helyzetekben, a kapcsolatteremtés, az empatikus készség növelése, a helyzetfelismerés, a probléma-feldolgozás, konfliktuskezelés, a hátrányos helyzetű diákok felzárkóztatása és az ízlésformálás, igényességre nevelés.

Az európai uniós projekt keretében több tematikus előadást, és ezekhez kapcsolódóan heti foglalkozásokat tartottak a projektbe bevont 30 diákkal, akik közül sok halmozottan hátrányos helyzetű volt. A témák között a határon túli magyarság, az Európai Unió, az önkéntesség jelentősége és a partneriskola megismerése voltak a legfontosabbak. Az említett témák mellett heti egy alkalommal, kisebb csoportokban angolt tanulhattak a fiatalok, hogy az Európában történő érvényesüléshez elengedhetetlen kommunikációt gyakorolják.

Az iskola kiemelten fontos feladatának tartotta a fiatal korosztály, az iskolások felkészítését az élet legkülönbözőbb helyzeteire. Ehhez az élő és megszólaló, valamint tipikus és speciális helyzeteket, szituációkat generáló költészetet hívta segítségül, amely lehetővé teszi különböző magatartásminták bemutatását és tapasztalatszerző helyzetgyakorlatok kipróbálását játékos formában, drámajátékos csoportfoglalkozásokon. A viselkedéskultúra, a társas és közösségi kapcsolatteremtés, illetve a beszédkultúra fejlesztése mellett a magyar költészet megismertetését és örökzöld helyzetek tolmácsolását is lehetővé és elérhetővé tették, amely különösen jelentős eredményeket produkál a halmozottan hátrányos helyzetben lévő gyerekek körében.

Havonta egyszer igényes és szórakoztató kulturális programot kínáltak a Magyar Versmondók Egyesületének előadásai. Ezek révén első alkalommal találkozhattak a diákok személyesen olyan művészekkel, mint Gerendás Péter Liszt-díjas zeneművész, Huzella Péter Kossuth-díjas előadóművész, Radványi Balázs Kossuth-díjas, a Kaláka zenekar tagja, vagy a Nemzeti Színház művészei, Bakos-Kiss Gábor és Olt Tamás.

A pályázat lehetőséget kínált külföldi testvériskolai kapcsolat kialakítására. Ennek keretében a szlovákiai Szepsiben található Magyar Tannyelvű Alapiskola és Gimnáziummal kétszer is volt alkalom személyesen találkozni. A diákok a háromnapos kirándulásukon sok helyre eljutottak: megismerkedtek a felvidéki Kassa, Nagyőr, Lőcse, Késmárk, Ólubló, Szepesváralja és Eperjes nevezetességeivel.

Idén nyáron együtt táboroztak a diákok a Balatonszemesen. A táborban fellépett Molnár Ferenc Caramel, a Kávészünet zenekar, a Children of Distance együttes, a tinédzserek körében rendkívül népszerű Szabyest, és Katus Attila hatszoros aerobic világbajnok, de ellátogathattak a Latinovits Emlékmúzeumba, sőt a színészkirály és testvére, Bujtor István végső nyughelyéhez is. Mindezt egy dokumentumfilmes stáb is rögzítette, hogy a filmet bárki megnézhesse az anarcs.testveriskolak.com című weboldalon.

A projekt végrehajtására az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával 16 999 154 forintot kapott a KLIK Kisvárdai Tankerülete. A program kidolgozója és szakmai vezetője Lutter Imre Radnóti-díjas előadóművész-drámapedagógus, projektmenedzsere Kertész Zoltánné, az iskola vezetője volt. Az anarcsi iskola vállalta, hogy a pályázat lezárását követően a partnerintézménnyel további két tanéven keresztül kapcsolatot tart, illetve a fenntarthatóságot célozzák meg a kapott tapasztalatok tanrendbe történő beépítésével.

 

Az ebtartás szabályai

images

 

ELOLVASOM!

banner-270

e-ugyintezes

Ma 2019. szeptember 18., szerda, Diána napja van. Holnap Vilhelmina napja lesz!

Községünk jeles épületei

Anarcsi Hirmondó

anarcsi hirmondo 2013 12