Anarcs búcsúzik díszpolgárától, dr. Margócsy Józseftől PDF Nyomtatás E-mail
FacebookTwitterIWIWSatartlapGoogle bookmarkJP-Bookmark
2013. augusztus 02. péntek, 20:55

„Fáradt utas, ha pihenésre szálla
Nyugalma boldog, édes, szép az álma…
Az élet nem kezdődik, nincsen vége
Egy hullámzó fény csak mindenségbe!”
(Czóbel Minka)

 

A nagy mindenségben az élet kezdete és vége jelentéktelen, de földi léptékkel mégis csak van kezdet és van vég. A földi pálya dr. Margócsy József, irodalomtörténész, a Nyíregyházi Tanárképző Főiskola nyugalmazott főigazgatója számára is véget ért 94 éves korában, de bízva a gondviselésben, remélhetjük, hogy kezdődik a „máslét”, amikor is belép földi halandóként egy másik világba. A nagyemberek nem úgy távoznak ebből a világból, hogy ne hagynának maguk után valami maradandót. Rendkívüli ember, tudós volt tanár úr, aki értéket adott, és mértéket, példát mutatott az utókor számára. Értékei megmaradnak számos tanulmányban, könyvben – munkáiban, melyekkel a megye, az ország irodalomtörténetét gazdagította.
Emléke pedig megmarad azoknak az embereknek a szívében, akik ismerték és szerették.

Hogyan kötődött tanár úr Anarcshoz?
Czóbel Minka költőnő, Anarcs szülötte kötött össze minket, az ő munkásságának őrzése, kutatása teremtett nagyon szép, tartalmas, tartós szakmai és emberi kapcsolatot tanár úr és falu mindenkori lakói között.
Helytörténészként a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Levéltárban végzett kutatómunka és a Czóbel-hagyaték feldolgozása kapcsán került érdeklődése középpontjába a költőnő. Több alkalommal tartott előadást Czóbel Minka életéről, munkásságáról községünkben is.

2005-ben az írónő születésének 150. évfordulójára rendezett emlékünnepségen Anarcs Község Önkormányzata dr. Margócsy Józsefnek Anarcs község díszpolgára címet adományozott, amelyet ünnepélyes keretek között személyesen vett át az ekkor már 86 esztendős tanár úr. Csodálatra méltó volt akarata, hogy a megterhelő utazás ellenére eljött Anarcsra: annyira fontosnak tartotta a megemlékezést és a díszpolgári cím átvételét, hogy – nem törődve fáradsággal – személyesen jelent meg, és az egyik legemlékezetesebb: tartásáról, akaratáról, szeretetre és tiszteletre méltóságáról tanúskodó beszédét tartotta meg igen nagy nyilvánosság előtt az anarcsi bárókertben.

Most, amikor – „Az örök élet folyamában / Egy pillanatnyi változás” – szeretett tanár úr földi életének vége bekövetkezett, búcsúzunk díszpolgárunktól, dr. Margócsy Józseftől, akinek emberi jóságát, nemességét, szeretetét és emlékét örökre megőrizzük.

 

Anarcs Község Önkormányzata és a Czóbel Minka Baráti Kör

 

Az ebtartás szabályai

images

 

ELOLVASOM!

banner-270

e-ugyintezes

Ma 2019. július 21., vasárnap, Dániel és Daniella napja van. Holnap Magdolna napja lesz!

Községünk jeles épületei

Anarcsi Hirmondó

anarcsi hirmondo 2013 12