Interpellációk, kérdések a veszélyhelyzet alatt

Értesítés szeizmikus mérési munkálatokról

Ezúton értesítjük a tisztelt lakosságot, földtulajdonosokat és földbérlőket, hogy a MOL Nyírség-Észak Szénhidrogén Koncessziós Kft. valamint a MOL Nyírség-Dél Szénhidrogén Koncessziós Kft. (1117 Budapest, Budafoki út 79.) - mint bányavállalkozó - megbízásából az Acoustic Geofizikai Szolgáltató Kft. (1139 Budapest, Forgách utca 11-13) „Nyírség 2D” szeizmikus mérést végez.

A tervezett teljes mérési terület hossza megközelítőleg 230 km, az alábbi települések kül- és belterületét érinti:

Ajak, Alsóberecki, Anarcs, Apagy, Baktalórántháza, Balkány, Bátorliget, Besenyőd, Biri, Döge, Encsencs, Érpatak ,Fényeslitke, Fülöp, Gyulaháza, Kállósemjén, Kántorjánosi, Karcsa, Karos, Kisléta, Kisrozvágy, Kisvárda, Komoró, Levelek, Magy, Mándok, Nagykálló, Nagyrozvágy, Napkor, Nyírábrány, Nyíracsád, Nyírbátor, Nyírbogát, Nyíregyháza, Nyírgyulaj, Nyírjákó, Nyírkarász, Nyírlugos, Nyírpilis, Ófehértó, Őr, Pácin, Petneháza, Piricse, Révleányvár, Ricse, Sátoraljaújhely, Szabolcsveresmart, Tuzsér, Vaja, Vajdácska, Zemplénagárd

A kutatás az egész kutatási területre vonatkozóan előreláthatólag 2022. November. 25. és 2022. December 20. között zajlik. Egy-egy szűkebb térség (4-5 km-es körzet) érintettsége a munkálatok során jellemzően 3-4 nap.

  • A mérések első fázisában a 2 fős geodéta mérőcsoport megkezdi a tervezett szeizmikus vonalak kitűzését. GPS segítségével kijelölik és számozott fakarókkal megjelölik az érzékelők pontjait az ingatlanokon, közutakon és a települések utcái mentén.
  • Következő lépésként a kábeles csoportok a kijelölt pontok mellé geofonokat helyeznek el, amelyeket hegyes végükkel a talajba szúrnak. Az érzékelők nagyjából 2-4 napig maradnak a területen. Ezek a speciális eszközök csak szeizmikus kutatásra használhatók, más számára értéktelenek, használhatatlanok.

muszer1

1. Érzékelő műszer.

  • Harmadik fázisként a szeizmikus jelgerjesztés történik a lenti képen látható önjáró vibrátor gépekkel. A gépek működése a mezőgazdasági gépekhez hasonló zajjal jár, valamint vibrációs hatás érzékelhető, amely az épületek biztonságát, állagát nem veszélyezteti.

szeizmikus vibrator

2. szeizmikus vibrátor

  • A mérési munkálatok végeztével minden eszközt és jelölőkarót eltávolítunk a terepről.

A mérés eredményeként földtani keresztmetszeteket (szelvényeket) kapunk, amelyek érzékletesen szemléltetik a szerkezetek mélységét, vastagságát és kifejlődését. Az adatok komplex értelmezése egy olyan geológiai modell felállítását teszi lehetővé, amely megbízhatóan képezi le a kutatási terület földtani szerkezetét.

KÉRJÜK A KITŰZÖTT KARÓKAT ÉS A REZGÉSÉRZÉKELŐ MŰSZEREKET NE MOZDÍTSÁK EL, A MUNKA BEFEJEZTÉVEL SZAKEMBEREINK AZOKAT ELTÁVOLÍTJÁK!

Amennyiben a tevékenység során kérdései, észrevételei vannak, kezdeményezzen egyeztetést munkatársunkkal az alábbi telefonszámon:

Romvári Zalán: Tel: +36 70/375-6280; email: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
Polecsák Gábor: Tel: +36 70/505-7490; email: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Megértésüket, türelmüket és együttműködésüket előre is köszönjük!

Időjárás

booked.net

Névnap

2024. április 19. péntek
Emma
05:51 19:48

Holnap
Tivadar, Odett
napja lesz.